Bogen (i Ofoten)

Bogen er et tettsted og administrasjonssenter i Evenes kommune, Nordland.  Det ligger ved E 10 innerst i Bogen, en større bukt på nordsiden av Ofotfjorden, 45 km vest for Narvik. I Bogen munner Strandelva 200 m lang fra Strandvatnet (3 moh.). Ved vannet ligger Niingen kraftverk, som nytter fallet fra Niingsvatnet (510-494 moh.) i fjellet nordøst for tettstedet. Bogen har mekanisk verksted og jernstøperi. Stedet har hotell og anløpes av hurtigbåten Narvik-Svolvær. Bogen kapell som ligger i den sørøstre delen av tettstedet, er en langkirke i tre oppført 1920.

Bogen var utskipningshavn for Ofoten jernmalmgruber, som ble drevet i flere perioder, senest 1936–39. Det er synlige merker etter driften som ble drevet som dagbrudd i terrenget ovenfor tettstedet. Under den annen verdenskrig anla tyskerne en marinebase i Bogen med flytedokk og verksteder. Slagskipet «Tirpitz» lå i Bogen en tid under krigen.

For å differensiere mellom dette tettstedet og andre steder som heter Bogen, brukes formen «Bogen i Ofoten» blant annet som poststed.

Kilder: Wikipedia og Store norske leksikon

Bildegalleri – Foto fra Bogen i Ofoten (alle foto: Robin Lund):