Skip to content
Meny

Sitatstrek og tankestrek

Det forutsettes at kunden selv leverer tekst med riktig typografi. KOSMOS / Robin Lund .no kan korrigere tekster med henblikk på korrekt strekbruk, med fakturering for medgått tid.

Trodde du en bindestrek er en bindestrek? Da tror du rett, men det er også flere andre streker i tekster. Slik bruker du riktig strek. 

Tankestrek (– eller —) er et skilletegn som hovedsakelig brukes for å symbolisere en tankepause i en setning. Tegnet brukes også for å markere direkte tale eller sitat, samt i forbindelse med tallord.

En tankestrek er lengre enn en bindestrek (-), og på skrivemaskiner som manglet tankestrek, ble tegnet gjerne uttrykt gjennom to påfølgende bindestreker (–) (som i noen nettlesere blir sammenslått til en tankestrek).

Mange bruker kun bindestrek, men det er feil. På moderne datamaskiner er tankestreken tilgjengelig gjennom tastaturkombinasjoner. I noen tastaturoppsett er tankestreken vanskelig tilgjengelig, noe som kan være én grunn til at noen skriver bindestrek – der det skulle vært tankestrek.

Tankestrek finnes i to utgaver, en kort (–) og en lang (—). Den korte kalles divis, eller på engelsk også n-dash eller en-dash, fordi den typografisk er like lang som bokstaven «N». Den lange utgaven kalles tilsvarende m-dash eller em-dash. På norsk brukes kun den korte tankestreken, som er en halv gefirt lang.

Slik lager du sitatstrek/tankestrek på

Mac: [alt/option] + [-] (tasten alt/option pluss tasten bindestrek)

Windows: [alt] + [ 0 1 5 0 ] (tasten alt pluss tallene 0 1 5 0)

Til toppen av siden